Pages

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Book tour: Τα Ημερομήνια του Αυγούστου του Θεόδωρου Πολυχρόνη από τις εκδόσεις Πηγή.






Θα μπορούσαν ποτέ άραγε,
δώδεκα ημέρες να καθορίσουν τον καιρό
ενός ολόκληρου χρόνου;
Κι αν ναι, παρατηρήσατε ποτέ
πώς μεταβάλλεται η ψυχολογία σας μέσα σ’ αυτές;
Ειδικά όταν οι μέρες αφορούν
τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού
τον Αύγουστο.






Οι δικές μας ερωτήσεις στο συγγραφέα


  1. Tι σε ενέπνευσε να ξεκινήσεις να γράφεις αυτή την ποιητική συλλογή;
    Τι σε έκανε να ξεκινήσεις να γράφεις ποιητικές συλλογές; (book blogger: @emilysbookland)
Έμπνευση. Ίσως σκηνές και γεγονότα απ’ τη δική μου ζωή. Αλλά κι απ’ το οτιδήποτε που μπορεί να παρατηρήσω στο δρόμο, στη μέρα μου κτλ. 
Προσωπικά δεν ξεκίνησα λέγοντας θα γράψω ένα βιβλίο. Ασχολούμαι από αρκετά νεαρή ηλικία (όχι σε ακαδημαϊκό επίπεδο) με ζωγραφική, λίγο αργότερα με συγγραφή και τελευταία με μουσική. Έχω ένα μεγάλο αρχείο απ’ όλα. Συνεπώς αποφάσισα ν’ αξιοποιήσω μέρος αυτού.

  1. 1. Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές; 2. Πιστεύετε στα μερομήνια; (bookstagrammer: @silverchildsbooks)
Προτιμώ να το γυρίσω στη μουσική. Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Corey Taylor. Ξεκάθαρα στο μυαλό μου ανήκουν στην κατηγορία ‘ποιητές’.
Έχουν βάσεις, οπότε ναι, πιστεύω. Είναι μια πρακτική που κρατάει από την αρχαιότητα. Αλλά και που αγρότες κτλ λαμβάνουν κάθε χρόνο στα υπόψη τους. Όπως κι ο καθένας μπορεί να τα παρατηρήσει κάθε χρόνο και να βγάλει συμπεράσματα. Το βρίσκω αρκετά ελκυστικό το τελευταίο, επίσης.

  1. Γιατί επιλέξατε τον Αύγουστο ως μήνα; (bookstagrammer: @_iasmos)
Βασικά είναι 12 κείμενα, που αντιστοιχούν στις 12 πρώτες μέρες του Αυγούστου, οι οποίες για πολλούς καθορίζουν τον καιρό ενός ολόκληρου έτους (Ημερομήνια). Εγώ έμπλεξα καιρό, ψυχολογία, καταστάσεις και σκηνές μέσα στα παραπάνω.


  1. Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον κόσμο της ποίησης; Ποιο ήταν το έναυσμα;

    Συναίσθημα ή λογική; Ποιο από τα δύο κρατά τον κυρίαρχο ρόλο στα γραπτά σου; (book blogger: @authoringmelodies)
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Έτυχε να είναι βιβλίο. Έτυχε να θεωρηθεί ποίηση. Προσωπικά το βλέπω ως ένα ολοκληρωμένο έργο, που από πλευράς μου έδωσα μεγάλη βάση στο εξώφυλλο, στα σχέδια μέσα, στα κείμενα (φυσικά), αλλά και στο κινηματογραφικό book trailer (δικής μου πρωτοβουλίας). Οπότε ολοκλήρωσα ένα πολύπλευρο έργο με διαφορετικές εκφάνσεις και δεν ξεκίνησα ‘ένα ταξίδι .. της ποίησης’.
Στα γραπτά, στα σχέδια μου και σε ό,τι καταπιάνομαι κυριαρχεί το συναίσθημα, μιας και δίνω πάντα όλο μου τον εαυτό. 

  1. Τι σε ωθεί να γράφεις τα ποιήματα σου;
    Πως ανακάλυψες ότι γράφοντας ποιήματα εκφράζεσαι με το σωστό τρόπο; (bookstagrammer: @boo_kaddict)

Το γεγονός πως αισθάνομαι πως έχω να προσφέρω κάτι το ανορθόδοξο, το μη συμβατικό, το πειραματικό. Δεν θεωρώ πως η κατηγορία ποίηση ταιριάζει απόλυτα στα κείμενά μου. Αυτό θα το διαπιστώσετε κι εσείς αν τύχει να τα διαβάσετε. Κι αν ήταν να δημιουργήσω μια αντιγραφή από κάτι που υπάρχει ήδη, ποιο θα ήταν το νόημα; 
Γιατί θα έπρεπε να έχω στο μυαλό μου με ποιόν τρόπο θα εκφραστώ; Και γιατί θα πρέπει να είναι απαραίτητα σωστός ο τρόπος αυτός; 
Ανακάλυψα. Στις ηλικίες που τα πρωτόπιασα δεν σκεφτόμουν τίποτα. Από παιδί πχ ζωγραφίζω και ποτέ μου δεν αναρωτήθηκα γιατί. Τώρα όμως που το βλέπω είναι ένας απ’ τους ομορφότερους τρόπους έκφρασης. Συνεπώς, με σιγουριά, δεν είναι λάθος.











Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Θεόδωρος Πολυχρόνης γεννήθηκε στη Λαμία το 1993 και μεγάλωσε στον Άγ. Κων/νο. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε για μικρό χρονικό διάστημα μαθήματα κιθάρας. Σε ηλικία 10 ετών συμμετείχε στη πρώτη του έκθεση ζωγραφικής, όπου χάρισε τα περισσότερα έργα του.
Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, κατέχοντας 3 υποτροφίες, συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, ενώ αρίστευσε και βραβεύτηκε στην αποφοίτησή του.
Το μεγαλύτερο πρότυπό του είναι ο 1ος του ξάδερφος, απ’ τον οποίο έχει επηρεαστεί σε αρκετούς τομείς κι έχει διαμορφώσει ως έναν βαθμό αυτό που είναι σήμερα. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε αρκετά νεαρή ηλικία. Λίγο πριν την εφηβεία του ξεκίνησε και τη συγγραφή. Έχει λάβει μέρος και βοηθήσει εκθέσεις πολιτιστικών συλλόγων του τόπου του.
Τον τελευταίο 1.5 χρόνο εργάζεται και κατοικεί στο εξωτερικό, ενώ πριν λίγους μήνες αποφάσισε να συνεχίσει μαθήματα κιθάρας. Θεωρεί την μουσική ως την ανώτερη μορφή τέχνης.

Social Media Links: Instagram | Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου