Pierce Brown: Κόκκινη Ανατολή

12:24:00 μ.μ.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει σε αυτή τη κατηγορία που αποκαλύπτουν τη μαγεία τους σταδιακά. Προσωπικά, δηλαδή, αυτό συνέβη. Αρχικά δεν το θεωρούσα ανάγνωσμα που θα με παρέσυρε, ώστε να βυθίζομαι στο κόσμο του για ώρες ολόκληρες. Όμως καθώς η ιστορία εξελισσόταν, δεν μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω.
Πρόκειται για μία κοινωνία που είναι χωρισμένη σε Χρώματα. Οι Χρυσοί κυβερνούν τους πλανήτες και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος όπως αποδεικνύεται ζει κάτω από τον ασφυκτικό ζυγό τους. Η ανισότητα και η απουσία ελεύθερης βούλησης κυριαρχεί και ιδιαίτερα στο Χρώμα, το οποίο ανήκει το Darrow, οι Κόκκινοι. Όταν ο Darrow χάσει το πολυτιμότερο πρόσωπο στη ζωή του, γεμάτος οργή θα αναζητήσει κάτι περισσότερο από εκδίκηση: ελευθερία, ισότητα, εξέγερση. Και ενώ μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο νέο κόσμο των Χρυσών πρέπει να φανεί έξυπνος και δυνατός απέναντι στα εμπόδια των ιεραρχικά ανώτερων και στην εξαπάτηση.
 Άξιο θαυμασμού η δημιουργία, από τον συγγραφέα, ενός ολόκληρου πολιτισμού. Πρωτάκουστα αντικείμενα, νέα οικοδομήματα, άνθρωποι που μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή τους ριζικά με απλό τρόπο και το κυριότερο η δημιουργία της τεράστιας πεδιάδας που λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας.
 Υπέροχες περιγραφές, με αρκετά συγκινητικά κομμάτια αλλά και κάπως σκληρά όπως εκείνα που περιγράφουν τον αγώνα επιβίωσης των πρωταγωνιστών, αλλά και οι αιματηρές μονομαχίες. Το περιεχόμενο στρατηγικής κάνει τον αναγνώστη να νιώθει κυριολεκτικά κομμάτι του βιβλίου. Οι εκπλήξεις είναι πολλές και αποτελούν πολύ καλό στοιχείο αιφνιδιασμού του αναγνώστη, κρατώντας τον σε εγρήγορση για το τι θα γίνει μετά. 
Όπως είπα παραπάνω η αρχή δεν με ενθουσίασε λόγω των πολλών άγνωστων και χωρίς εξήγηση όρων, ωστόσο η συνέχεια με αιχμαλώτισε. Σας το συστήνω!

Λίγα λόγια:
Ο Ντάροου είναι Κόκκινος, μέλος της κατώτατης κάστας στην κωδικοποιημένη κατά χρώματα κοινωνία του μέλλοντος. Όπως και οι άλλοι Κόκκινοι, δουλεύει όλη μέρα, πιστεύοντας πως αυτός και ο λαός του κάνουν την επιφάνεια του Άρη κατοικήσιμη για τις επόμενες γενιές. Προσφέρει πρόθυμα τη ζωή του, ξέροντας πως το αίμα και ο ιδρώτας του θα καταλήξουν μια μέρα σ’ έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά του.
Όμως ο Ντάροου και οι όμοιοί του έχουν εξαπατηθεί. Σύντομα ανακαλύπτει πως η ανθρωπότητα έχει ήδη φτάσει γενιές τώρα στην επιφάνεια. Τεράστιες πόλεις και απέραντα πάρκα απλώνονται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Ντάροου –και οι άλλοι Κόκκινοι– δεν είναι παρά δούλοι μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης.
Αντλώντας έμπνευση από τον πόθο για δικαιοσύνη και ώθηση από την ανάμνηση μιας χαμένης αγάπης, ο Ντάροου θυσιάζει τα πάντα για να διεισδύσει στο θρυλικό Ινστιτούτο, ένα πεδίο δοκιμασιών για την κυρίαρχη Χρυσή κάστα, όπου παλεύει για την εξουσία η επόμενη γενιά των επικυρίαρχων της ανθρωπότητας. Θα αναγκαστεί να αγωνιστεί για τη ζωή του και για το ίδιο το μέλλον του πολιτισμού ενάντια στα καλύτερα και τα πιο στυγνά μέλη της άρχουσας τάξης της Κοινωνίας. Εκεί, δε θα διστάσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να καταστρέψει τους εχθρούς του… ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως για να το κάνει θα γίνει ένας από αυτούς.

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Ξεκίνησα αυτό το blog για να ικανοποιήσω το πάθος μου για τα βιβλία και την συγγραφή. Μπορεί να γίνεται "χαμός" από διάφορα άρθρα τελείως άσχετα μεταξύ τους αλλά ο καθένας δεν έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά του.