John Boyne: Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα

5:42:00 μ.μ.

Το δεύτερο βιβλίο που διάβασα και πάει στη λίστα του Φεβρουαρίου το περίμενα πιο ανάλαφρο. Παρόλα αυτά μόνο έτσι δεν θα χαρακτηριζόταν. Ο τίτλος του είναι "Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα" και συγκαταλέγεται στη κατηγορία των παιδικών βιβλίων. 
 Διαδραματίζεται τη περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, με πρωταγωνιστή τον εννιάχρονο Μπρούνο. Ο πατέρας του είναι στρατιωτικός και τον διορίζουν ως υπεύθυνο στο στρατόπεδο του Αουσβιτς, όποτε όλη η οικογένεια αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Βερολίνο και να εγκατασταθούν δίπλα στο στρατόπεδο. Η όλη διαδικασία δεν αρέσει καθόλου στον μικρό, την αδερφή του και τη μητέρα τους αλλά σταδιακά αρχίζουν να προσαρμόζονται.
Το πιο υπέροχο και συνάμα ανατριχιαστικό είναι ο τρόπος που το παιδί ερμηνεύει την εικόνα που αντικρίζει από το παράθυρο του σπιτιού του. Το αθώο της ηλικίας του δεν του επιτρέπει καμία άσχημη εντύπωση και θεωρεί πως αυτό που βλέπει είναι ένα μικρό χωριό με ανθρώπους που φορούν ριγέ πιτζάμες.
 Η ζωή του εκεί, γίνεται πιο συναρπαστική όταν τυχαία γνωρίζει τον Σμούελ, ένα κρατούμενο εννιάχρονο αγόρι. Κάθε μέρα συναντιούνται στο συρματόπλεγμα και ο ένας μαθαίνει για τη ζωή του άλλου. Η ζωή του Σμούελ είναι άθλια, όπως γνωρίζουμε από την ιστορία αλλά σε καμία περίπτωση ο συγγραφέας δεν αφήνει την ωμότητα εκείνων των γεγονότων να διαπεράσει την αθωότητα και ταπεινότητα του βιβλίου του. Ο μικρός Μπρούνο αντιμετωπίζει κάθε κακουχία του Σμούελ, όπως θα το έβλεπε ένα πιτσιρίκι άπειρο ακόμα με τη ζωή και κυρίως με τις θλιβερές διακρίσεις και τη σκοτεινιά εκείνης της εποχής.
 Το τέλος είναι συνταρακτικό, σε σημείο που επί αόριστη ώρα καθόμουν και κοιτούσα το κενό. Το πως η φιλία και η αθωότητα μπορούν να ξεπεράσουν οτιδήποτε ρεαλιστικό και άσχημο της ενήλικης ζωής. Κάθε γραμμή αυτού του  βιβλίου εμπεριέχει συγκαλειμμένα και καταλλήλως γραμμένα για τα παιδιά ,γεγονότα εκείνων των χρόνων. Σας το προτείνω με κλειστά τα μάτια.

Λίγα λόγια:
Ο εννιάχρονος Μπρούνο δεν έχει ιδέα για την Τελική Λύση ή το Ολοκαύτωμα. Δε γνωρίζει για τον εφιάλτη που ζουν οι λαοί της Ευρώπης εξαιτίας της χώρας του. Το μόνο που ξέρει είναι ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει από το άνετο σπίτι του στο Βερολίνο σ’ ένα οίκημα σε μια απομονωμένη περιοχή όπου δεν έχει τίποτε να κάνει και κανέναν για να παίξει. Μέχρι τη στιγμή που συναντά τον Σμούελ, ένα αγόρι που ζει στην άλλη μεριά του συρματοπλέγματος και που, όπως κι άλλοι άνθρωποι εκεί, φορά μια στολή σαν ριγέ πιτζάμα. Η φιλία του Μπρούνο με τον Σμούελ θα τον οδηγήσει από την αθωότητα σε μια σκληρή αποκάλυψη και θα τον αναγκάσει να γίνει άθελά του μέρος μιας αποτρόπαιας κατάστασης. 

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Ξεκίνησα αυτό το blog για να ικανοποιήσω το πάθος μου για τα βιβλία και την συγγραφή. Μπορεί να γίνεται "χαμός" από διάφορα άρθρα τελείως άσχετα μεταξύ τους αλλά ο καθένας δεν έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά του.