Sabaa Tahir: Φωτιά και Στάχτες

 Όταν επιτέλους συνειδητοποίησα πως ένα από τα βιβλία που προκαλεί "bookstagramική τρέλα" έχει μεταφραστεί εδώ και καιρό στα ελληνικά, ήξερα πως έπρεπε να το διαβάσω. Όχι ότι παρασύρομαι από αυτή τη ''τρέλα'', απλά όντως μου άρεσε με την πρώτη ματιά. Και έτσι, λοιπόν, έφτασε στα χέρια μου το "Φωτιά και Στάχτες" της Sabaa Tahir.
 Είναι κάτι μεταξύ δυστοπικού και φαντασίας με στοιχεία ρομαντισμού, εννοείται, γιατί που κατευθυνόμαστε χωρίς αυτόν. Η αφήγηση εναλλάσσεται παραμένοντας σε ά πρόσωπο. Από τη μία βλέπουμε με τη ματιά του Κρυπτού στρατιώτη Ελίας και από την άλλη με αυτή της Σπουδάστριας Λάια. Ο κόσμος τους είναι σκληρός και κάποιοι είναι περισσότερο ευνοημένοι από άλλους. Ο Αυτοκράτορας κυβερνά και όλοι οι Σπουδαστές είναι σκλάβοι. Όταν η Λάια χάνει την οικογένειά της αναγκάζεται να κάνει τα πάντα για να σώσει τον αδερφό της από βέβαιο θάνατο. Έτσι, συναντάει και τον Ελίας στην στρατιωτική ακαδημία. Τον πιο δυνατό στρατιώτη και συνάμα τον πιο απρόθυμο, όμως με ευγενική καρδιά. Από εκεί και πέρα μια σειρά γεγονότων καθορίζουν την πορεία τους, τις περιπέτειές τους και τον αγώνα τους που θα συνεχιστεί στα επόμενα βιβλία.
Καλογραμμένο βιβλίο, με ωραίες περιγραφές. Γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον με την εναλλαγή προσώπων. Έτσι ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να μάθει την ιστορία όχι από μία αλλά από δύο οπτικές. Προσωπικά, θεωρώ πως αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να δίνει ο συγγραφέας περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του και να είναι όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρον. Το συναίσθημα υπάρχει χωρίς ευτυχώς να δραματοποιούνται οι καταστάσεις και αυτό κάνει τους χαρακτήρες πιο ανθρώπινους. Επίσης το σημείο που ο Ελίας υπερασπίζεται την Λάια παρά τις δοκιμασίες είναι γεμάτο ένταση και συναίσθημα. Ίσως το αγαπημένο μου κομμάτι σε όλο το βιβλίο!
 Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πω άλλα. Είναι ήδη άθλος για εμένα να γράφω για ένα βιβλίο που διάβασα χωρίς να σας αποκαλύψω σκηνές από το βιβλίο.

Με λίγα λόγια:
Η ΛΑΪΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΑ. Ο ΕΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Υπό το καθεστώς της Στρατιωτικής Αυτοκρατορίας, ο θάνατος είναι η αναπόφευκτη κατάληξη για όσους τολμούν να μην υπακούσουν στους κανόνες. Όσοι δεν αφιερώνουν το σώμα και την ψυχή τους στον Αυτοκράτορα κινδυνεύουν να στείλουν στο εκτελεστικό απόσπασμα τους δικούς τους και να δουν καθετί αγαπημένο να καταστρέφεται.

Μέσα σ’ αυτόν τον βίαιο κόσμο, εμπνευσμένο από την αρχαία Ρώμη, η Λάια ζει με τους παππούδες της και με τον μεγαλύτερο αδελφό της. Η οικογένεια ζει φτωχικά, χωρίς να προκαλεί την Αυτοκρατορία. Γνωρίζει καλά τι συμβαίνει σε όσους το κάνουν.

Όταν, όμως, ο αδελφός της Λάια συλλαμβάνεται για προδοσία, η κοπέλα αναγκάζεται να πάρει μια απόφαση. Με αντάλλαγμα τη ζωή του, θα βοηθήσει τους επαναστάτες ενεργώντας ως κατάσκοπός τους στη μεγαλύτερη στρατιωτική ακαδημία της Αυτοκρατορίας. 

Εκεί θα συναντήσει τον Ελίας, τον καλύτερο εκπαιδευόμενο της σχολής – και, κρυφά, τον πιο απρόθυμο. Το μόνο που θέλει ο Ελίας είναι να ελευθερωθεί από τη σκληρότητα και την τυραννία για τις οποίες εκπαιδεύεται. Οι δυο νέοι θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι οι μοίρες τους είναι αλληλένδετες και ότι οι επιλογές τους θα αλλάξουν για πάντα τη μοίρα της Αυτοκρατορίας.


0 σχόλια