Sabaa Tahir: Πυρσός στη νύχτα

8:56:00 μ.μ.

 Τελείως αργοπορημένη κριτική, αλλά γι' αυτό το λόγο πρέπει να τα βάλω με το χρόνο και ξέρετε ότι είναι αδύνατον. 
 Το βιβλίο, λοιπόν που είχα ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου ήταν το δεύτερο μέρος από το βιβλίο ''Φωτιά και Στάχτες''. Ήθελα όπως και δήποτε να μάθω τη συνέχεια και το ταξίδι των δύο πρωταγωνιστών, της Λάια και του Ελίας. Έτσι και το ξεκίνησα με μεγάλες προσδοκίες, οφείλω να ομολογήσω.
 Πολύ έξυπνο και πλούσιο περιεχόμενο. Όλες οι περιπέτειες τους, περιγράφονται με όσες λεπτομέρειες και χρώματα πρέπει ώστε να μην καταντάει βαρετό ή πολύ εκτενές. Προσωπικά μου άρεσε, όπως είχα επισημάνει και στο πρώτο βιβλίο, η εναλλαγή του προσώπου αφήγησης. Δηλαδή, παρακολουθείς τα γεγονότα είτε από την οπτική του Ελίας είτε από αυτήν της Λάια. Σε αυτό το βιβλίο προστέθηκε και η οπτική της Ελένα, πολύ αξιοπρόσεκτο και εντυπωσιακό για εμένα. Και αυτό διότι τόσο εγώ όσο και οι άλλοι αναγνώστες φαντάζομαι, θα ήθελαν να μάθουν πολλές από τις σκέψεις της καλύτερης φίλης και συμπολεμίστριας του Ελίας.
 Επιπλέον ένα ακόμη θετικό, είναι πως ο ανθρώπινος πόνος και η απώλεια έπαιζαν, από ότι φαίνεται, σημαντικό ρόλο για τη συγγραφέα, οπότε και το βιβλίο της έχει αρκετά σημεία που αφοράν αυτό το κομμάτι. Δεν θέλω να σας πω περισσότερα και αυτό γιατί όταν τα διαβάσετε θα καταλάβετε τι εννοώ. Το πως, δηλαδή, ακόμα και η απώλεια ενός προσώπου δίνεται με στοιχεία που το κάνουν ρεαλιστικό και έντονο.
Το αρνητικό, βέβαια, της όλης υπόθεσης κατ' εμέ ήταν πως φαινόταν κάπως αργό για βιβλίο. Διευκρινίζοντας, μου έχει μείνει η εντύπωση πως το διάβαζα πολύ περισσότερο από ότι πρέπει για τις σελίδες του. Ωραίες σκηνές, περιεχόμενο, συναισθήματα, μα ίσως λίγη παραπάνω δράση δεν θα έβλαπτε σε κάποια σημεία, για να μην φαίνεται χρονοβόρο.

Λίγα λόγια:
Η ΛΑΪΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

Ύστερα από τα γεγονότα της Τέταρτης Δοκιμασίας, οι Αρειανοί στρατιώτες κυνηγούν τους δύο δραπέτες καθώς δραπετεύουν από την πόλη της Σέρα και ρίχνονται σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι στην καρδιά της Ευρώπης. Η Λάια είναι αποφασισμένη να μπει κρυφά στην Κάουφ, την πιο ασφαλή φυλακή της Αυτοκρατορίας, για να σώσει τον αδελφό της, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση των Σοφών. Και ο Ελίας είναι με τη σειρά του αποφασισμένος να βοηθήσει τη Λάια να τα καταφέρει, ακόμη κι αν διακινδυνεύσει την τελευταία του ελπίδα για ελευθερία.  

Ωστόσο, οι σκοτεινές δυνάμεις είναι εναντίον τους. Οι δύο νέοι πρέπει να φανούν πιο έξυπνοι από τους εχθρούς τους: τον αιμοδιψή αυτοκράτορα Μάρκους, τον αδίστακτο Φύλακα της Κάουφ και τη Χέλεν, την πρώην φίλη του Ελίας και το νέο αίμα της Αυτοκρατορίας. 

Εγκλωβισμένη στη θέληση του Μάρκους, η Χέλεν αντιμετωπίζει τη δική της βασανιστική αποστολή, που μπορεί να την καταστρέψει: να βρει τον προδότη Ελίας Βετούριους και τον σκλάβο που τον βοήθησε να δραπετεύσει… και να τους σκοτώσει και τους δύο.

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Ξεκίνησα αυτό το blog για να ικανοποιήσω το πάθος μου για τα βιβλία και την συγγραφή. Μπορεί να γίνεται "χαμός" από διάφορα άρθρα τελείως άσχετα μεταξύ τους αλλά ο καθένας δεν έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά του.