Μαίρη Μαγουλά: Ως το τέλος του κόσμου

5:24:00 μ.μ.


 Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν επιλέγω τόσο πολύ βιβλία Ελλήνων συγγραφέων μόνο και μόνο επειδή στην πλειονότητα τους, στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, το δράμα και το ύφος των διαλόγων είναι ελάχιστα υπερβολικά για εμένα. Κάποιοι διάλογοι και κάποιοι χαρακτήρες καταλήγουν να είναι σαν να προέρχονται από σαπουνόπερα, χωρίς φυσικά να προσβάλλω το οτιδήποτε. 
Το συγκεκριμένο βιβλίο, είχε μια μια ενδιαφέρουσα αρχή, απτή, αληθινή, ρεαλιστική κατά κάποιο τρόπο. Μου άρεσε το θέμα, το οποίο πραγματευοταν, ακόμα περισσότερο θαύμασα μια συγγραφέα που έγραψε για μια διαδρομή, πολύ ιδιαίτερη, μεγάλη, πανέμορφη που είναι ελάχιστα γνωστή στον κόσμο. Η ψυχή της πρωταγωνίστριας και οι πληροφορίες όλου του ταξιδιού που εξιστορείται ήταν για μένα το πιο αξιόλογο κομμάτι. Όπως και η κατάληξη του βιβλίου εν τέλει. 
Κατά τ' αλλά αυτό το χαρακτηριστικό που προανέφερα, περί σαπουνόπερας, υπάρχει και σε αυτό το βιβλίο. Σε κάποιους διάλογους και σε σημεία που η πρωταγωνίστρια μιλάει για έρωτα με έναν νεαρό συνοδοιπόρο της. Συνιστώ να το διαβάσετε για να μαθαίνετε για το Καμίνο.

Με λίγα λόγια:
Η Στελλίνα επιστρέφει έπειτα οπό χρόνια στο απομονωμένο κυκλαδονήσι, όπου η μητέρα της κατηγορείται για τη δολοφονία της ηλικιωμένης "Εγγλέζας", στην οποίο δούλευε για πολλά χρόνια ως οικονόμος. Η τεταμένη σχέση μητέρας και κόρης, με μνήμες που αναδύονται από το επώδυνο παρελθόν, οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
Τα χρόνια περνούν και η μνήμη έχει κρατήσει επιλεκτικά τις πρώτες εικόνες που έχουν απομείνει φυλακισμένες στα αθώα παιδικά της μάτια. Μια λύπη όμως την πνίγει, μια φωνή μέσα της εξακολουθεί να τη βασανίζει. Έντονη επιθυμία να φύγει την κυριεύει. Να φύγει ναι, αλλά για πού;
Και τότε ένα τυχαίο όπως πιστεύει συναπάντημα έρχεται να σπείρει μέσα της την επιθυμία για "τον δρόμο των αστεριών". Αποφασίζει να διανύσει το Καμίνο, τον πασίγνωστο από τον Μεσαίωνα δρόμο προσκυνήματος προς τον ναό του Αγίου Ιακώβου στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας. Ένα ταξίδι γεωγραφικό, ιστορικό, πνευματικό, όπου η Στελλίνα οδηγείται βήμα βήμα, μέσα από συνεχείς αναδρομές στο οδυνηρό παρελθόν, σ' ένα υπαρξιακό ταξίδι αυτογνωσίας.

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Ξεκίνησα αυτό το blog για να ικανοποιήσω το πάθος μου για τα βιβλία και την συγγραφή. Μπορεί να γίνεται "χαμός" από διάφορα άρθρα τελείως άσχετα μεταξύ τους αλλά ο καθένας δεν έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά του.