Φραντσέσκα Χεγκ: Το κήρυγμα της φωτιάς

Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν "πρωτόγνωρο'' για το γούστο μου. Είδος περιπέτειας και φαντασίας για το μέλλον και την μετέπειτα ζωή, δύσκολα θα το επέλεγα. Ωστόσο με ικανοποίησε ευχάριστα. Δυστοπικό, ζοφερό, και αρκετά σοβαρό, πραγματεύεται την αξία της ισότητας και την δύναμη της οικογένειας.
Η πρωταγωνίστρια, Κασσάνδρα, απομακρύνεται από την οικογένεια της μόλις γίνεται φανερό πως είναι Ωμέγα και μάλιστα Διορατική. Όταν όμως, ο ίδιος της ο αδερφός την φυλακίζει και ύστερα δραπετεύει ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι με σκοπό την αλλαγή της κοινωνίας που ζει.
Η συγγραφέας περιγράφει λεπτομερώς τα τοπία και το περιβάλλον, γεγονός που μου έκανε εντύπωση για την παραστατικότητα και ζωντάνια που προσδίδει χωρίς να κουράζει. Επιπλέον η παρουσίαση της πρωταγωνίστριας έρχεται σε αντίθεση με το όλο σύνολο του βιβλίου καθώς είναι δυνατή, ικανή και με στρατηγικές δυνατότητες. Ονειρεύεται ένα κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ίσα δικαιώματα και οι αξίες της οικογένειας και της αγάπης θα είναι ζωντανές και αληθινές.

Λίγα λόγια:
Τετρακόσια χρόνια στο μέλλον, η Γη έχει επιστρέψει σε πρωτόγονη κατάσταση ύστερα από μια πυρηνική φωτιά που εξαφάνισε τον πολιτισμό και τη φύση. Αν και οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας έχουν σταματήσει, για κάποιο άγνωστο λόγο, στον κόσμο γεννιούνται μόνο δίδυμα παιδιά. Σε κάθε ζεύγος, το ένα παιδί είναι Άλφα, σωματικά τέλειο από κάθε άποψη, και το άλλο Ωμέγα, και κουβαλάει το βάρος κάποιας παραμόρφωσης, μικρής ή μεγάλης. Με το Συμβούλιο να διοικεί μία κοινωνία που θυμίζει απαρτχάιντ, οι Ωμέγα σημαδεύονται σαν τα γελάδια και εξοστρακίζονται, ενώ οι Άλφα κρατούν τους λιγοστούς διαθέσιμους πόρους για τον εαυτό τους. Αν και διακηρύσσουν την ανωτερότητά τους και παρά τις προσπάθειές τους, οι Άλφα δεν μπορούν να ξεφύγουν από μια σκληρή πραγματικότητα: όταν πεθαίνει το ένα από τα δύο δίδυμα αδέλφια, αυτόματα πεθαίνει και το άλλο.
Η Κας αποτελεί μία σπάνια Ωμέγα, καθώς διαθέτει την κατάρα της ενόρασης. Την ώρα που ο δίδυμος αδελφός της, ο Ζακ, αποκτά εξουσία στο Συμβούλιο των Άλφα, εκείνη τολμά να ονειρεύεται το πιο επικίνδυνο όνειρο: την ισότητα. Επειδή τολμά να οραματίζεται έναν κόσμο όπου οι Άλφα και οι Ωμέγα ζουν αρμονικά ως ίσοι, τόσο το Συμβούλιο όσο και το κίνημα της Αντίστασης την έχουν βάλει στο στόχαστρο.

0 σχόλια