Επιστροφή στο χειροποίητο

2:07:00 μ.μ.

 Σας έχω αποδείξει πως αγαπώ το χειροποίητο. Οτιδήποτε κατασκευάζεται με τα χέρια, αγάπη και μεράκι είναι το πρώτο που θα διαλέξω να πάρω σε σχέση με τα άλλα. Κοσμήματα, ρούχα, αξεσουάρ, τσάντες, προϊόντα ομορφιάς και πολλά ακόμη. Δεν είναι θέμα γούστου ή προσωπικής επιλογής, ακριβώς. Περισσότερο είναι συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων του ανθρώπου- και κυρίως του Έλληνα- και της εναλλακτικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Το χειροποίητο αναδεικνύει την παράδοση, τον πολιτισμό γενικότερα και ειδικότερα το στυλ και την προσωπικότητα του κατασκευαστή. Επιπλέον μιας και η τεχνολογία απλώνεται σε όλο τον κόσμο, αν συνδυαστούν αυτά τα δύο αρμονικά, χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο, γίνονται θαύματα. Για παράδειγμα, πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο με μία νεαρή κοπέλα που ασχολείται με τον αργαλειό. Σπούδασε πάνω σε αυτό και με τη βοήθεια της οικογένειας της αλλά και φίλων το εξέλιξε. Πως; Μετατρέποντας τον σε ηλεκτρονικό αργαλειό, ελεγχόμενο από τον υπολογιστή. Φτιάχνει μαξιλάρια, ριχτάρια και άλλα εντυπωσιακά αντικείμενα.
 Το χειροποίητο είναι τρόπος ζωής. Αυτός που ξεκινάει δεν θα μπορεί να σταματήσει διότι αποτελεί χαλάρωση, οργάνωση της σκέψης, ηρεμία και πολλές φορές τρόπος επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων. Έχω δει κοπέλες να φτιάχνουν βραχιόλια στο λεωφορείο και πραγματικά τις θαύμασα.
 Ωστόσο όλα δεν είναι ρόδινα. Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν την ποιότητα του χειροποίητου κακή ή κατώτερη από τα αντίστοιχα μη χειροποίητα. Ακόμη και στις τιμές συμβαίνει να υπάρχει αυτή η ''ανισότητα''. Θεωρούν πως πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές και επιλέγουν να πάρουν αυτό που είναι ένα ευρώ φθηνότερο και ίσως κακής ποιότητας. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τα άλλα αντικείμενα, το ξεκαθαρίζω, απλώς δεν συμφωνώ με την αποστροφή στο χειροποίητο.
 Τέλος, όλοι έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με αυτόν τον τομέα. Ο καθένας να αναπτυχθεί εκεί που του αρέσει και να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό. Είναι πραγματικά προσβλητικό να υπάρχει αυτή η απαξίωση στο έμπρακτο αποτέλεσμα της αγάπης του ανθρώπου.

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Ξεκίνησα αυτό το blog για να ικανοποιήσω το πάθος μου για τα βιβλία και την συγγραφή. Μπορεί να γίνεται "χαμός" από διάφορα άρθρα τελείως άσχετα μεταξύ τους αλλά ο καθένας δεν έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά του.